Ryanair v roce 2024: Levné lety, ale za jakou cenu?

Ryanair, největší evropská letecká společnost podle počtu přepravených cestujících, zůstává jedním z nejvíce diskutovaných nízkonákladových dopravců. V roce 2024 se její služby nadále setkávají s rozmanitými recenzemi cestujících, které odrážejí jak pozitivní, tak negativní zkušenosti.

Pozitivní zkušenosti

Někteří cestující ocenili cenovou dostupnost a efektivitu letů Ryanairu. Jeden z cestujících z Velké Británie uvedl, že let za pouhých 24 liber nabídl dostatečný komfort, ačkoliv zvolil náhodné přidělení sedadla. Oceňoval dostatek místa na nohy a dobrý výhled z okna​.

Další pozitivní recenze poukazují na dobrý poměr cena/výkon. Cestující z Prahy poznamenal, že ačkoliv sedadla nebyla příliš pohodlná pro dlouhé lety, byla dostatečně komfortní pro krátké cesty a celkově odpovídala nízkým nákladům na letenky​.

Negativní zkušenosti

Nicméně, řada cestujících měla s Ryanairem méně uspokojivé zážitky. Jeden z nich zmiňoval zpoždění letů bez dostatečné komunikace ze strany společnosti, což vedlo k frustraci a zmeškání navazujících spojů a hotelových rezervací​ .

Další častá stížnost se týkala poplatků za zavazadla a další služby. Cestující ze Slovenska uvedla, že byla překvapena, když byla nucena zaplatit více než cenu letenky za malou kabelku, kterou měla u sebe​​. Podobné zkušenosti měl i jiný cestující, kterému byla účtována pokuta za nadměrné zavazadlo, přestože jeho kufr odpovídal pravidlům, což vedlo k velké frustraci a stresu​.

Ryanair také čelí kritice za přidělování sedadel. Rodiny cestujících často uvádějí, že jsou záměrně rozdělovány po letadle, pokud nezaplatí za možnost vybrat si sedadlo, což je obzvláště stresující pro rodiče s malými dětmi​ .

Co je dobře vědět

Ryanair nabízí několik úrovní tarifů, včetně Standard Fare, Ryanair Plus, Flexi Plus a Family Plus, které poskytují různé výhody od prioritního nástupu po možnost měnit let bez dodatečných poplatků​.

Batožinová politika Ryanairu zahrnuje poplatky za odbavená zavazadla a přísné limity pro příruční zavazadla. Poplatky za zavazadla mohou rychle narůstat, což je třeba zvážit při rezervaci levných letenek​.

Pokud jde o zábavu a pohodlí, Ryanair nenabízí žádné palubní zábavní systémy ani bezplatné občerstvení, což je typické pro nízkonákladové lety. Cestující by si měli přinést vlastní zábavu a občerstvení​.

Vyplatí se?

Ryanair zůstává populární volbou pro cestující, kteří hledají levné lety po Evropě. Ačkoliv nabízí některé výhody, jako je dostupnost a široká síť destinací, cestující by měli být připraveni na možné nepříjemnosti, jako jsou dodatečné poplatky a méně pohodlné podmínky. Jak ukazují recenze, zážitky s touto nízkonákladovou společností mohou být velmi různorodé, ale pokud chcete cestovat co nejlevnější, Ryanair bude vaše první volba